Estill Voice Training (EVT)

Estill Voice Training (EVT)

Er bestaan veel zangmethodes die je kunnen helpen om een betere zanger(es) te worden.

Je kunt je laten inspireren door meerdere trainingssystemen die in de loop der tijd ontwikkeld zijn.

Zo kun je van elke methode dátgene filteren wat jij interessant vindt.

Helaas kan dat ook weleens verwarrend werken. Door al die verschillende theorieën en benamingen kun je soms door de bomen het bos niet meer zien.

Wanneer een bepaalde methode je aanspreekt kan het dan ook goed zijn om je daarin even goed te verdiepen.

Zelf ben ik geschoold in Estill Voice Training (EVT). Deze heldere zangmethode heeft mij persoonlijk veel geleerd en ik gebruik het dagelijks, in mijn lespraktijk en als performer.

Graag maak ik je daarom enthousiast over deze bewezen aanpak om een veelzijdige zanger te worden met een gezonde techniek!

De grondlegger van EVT; Jo Estill

De grondlegger van de vocale trainingsmethode komt uit de Verenigde Staten.

Jo Estill, geboren in 1921, was opgeleid tot klassiek zangeres.

Zij merkte dat veel klassieke methodes niet aansloten bij andere muziekstijlen, die onder de noemer ‘lichte muziek’ vallen (musical, pop, jazz, wereldmuziek).

Op latere leeftijd begon ze daarom onderzoek te doen naar de menselijke stem en diens mogelijkheden en vaardigheden.

Ze onderzocht bijvoorbeeld de stembanden en het strottenhoofd (de larynx). Dat deed ze onder andere door middel van endoscopie (het gebruik van een minuscule bestuurbare flexibele camera).

Artsen zoals K.N.O. artsen (keel-, neus- en oorartsen) gebruiken dit instrument nog steeds om je keel van binnen te bekijken.

Vanuit deze wetenschap ontwikkelde ze specifieke (zang)oefeningen.

Vanaf 1991 bestaat haar methode officieel als beschermd concept en kunnen mensen worden opgeleid in de leer van de EVT.

Op die manier verspreidde haar methode zich over de hele wereld.

Jo Estill zorgde voor een revolutie in de zangwereld, met name in het muziektheater/musicalgenre.

EVT bood een alternatieve benadering voor de traditionele klassieke training.

Ze bleef tot op hoge leeftijd actief in haar vakgebied en overleed in 2010.

De EVT methode

EVT wordt niet alleen door zangers en zangpedagogen gebruikt. Het is een methode die ook door sprekers, acteurs, logopedisten en therapeuten wordt gebezigd en onderwezen.

De oefeningen binnen EVT zijn bedoeld om grip en controle te krijgen over bepaalde mechanismen binnen je stemapparaat. Het stemapparaat wordt ook wel de ‘voice-box’ genoemd.

Als we deze mechanismen, zoals verschillende spiertjes, gaan begrijpen en afzonderlijk kunnen ‘besturen’, dan kunnen we elk soort geluid (stemkwaliteit) produceren dat we maar willen.

Er worden binnen EVT 6 verschillende stemkwaliteiten onderscheiden:

  • Speech
  • Falset
  • Sob
  • Twang
  • Opera
  • Belt

Er wordt bovendien gewerkt met 13 figuren (plaatjes) die dienen als hulpmiddel bij het zingen of spreken.

De figuren helpen je om verschillende stemkwaliteiten te visualiseren. Zo kun je je een voorstelling maken van wat er binnenin je keel allemaal gebeurt.

Roosmarijn geeft zangles in Leiden

Wil je het beste uit je stem halen? Zangcoach Roosmarijn helpt je een betere zanger(es) te worden.

Oefeningen binnen EVT

De 6 verschillende stemkwaliteiten worden vaak aangeleerd door metaforen te gebruiken waardoor je het geluid makkelijker snapt. Sob wordt bijvoorbeeld vergeleken met huilen en belt met roepen.

Geluiden die iedereen kan produceren en die je vanaf je geboorte al hebt gemaakt. Helaas worden die geluiden je vaak afgeleerd omdat ze als sociaal ongewenst worden ervaren. Terwijl ze bij het zingen juist zo goed van pas komen! Soms is het even zoeken voordat je je stem weer voluit durft te gebruiken.

Vaak geef je de stemkwaliteiten en figuurtjes tijdens oefeningen ook nog weer met je handen. Zo geef je bijvoorbeeld de vorm van de stembanden aan.

Om even wat EVT termen te gebruiken: binnen EVT worden oefeningen gedaan zoals het in gang zetten van de ‘innerlijke glimlach’. Wanneer je deze lachspiertjes activeert helpt dat de valse stembanden te retracten (in te trekken). Zo komt er minder lucht op je stembanden.

Wanneer je gevoeliger wilt zingen kun je dat bijvoorbeeld doen door het schildkraakbeen te kantelen, te zingen in dunne stembanden (kopstem) en wellicht het strottenhoofd te verlagen.

Als je bovenstaande termen leest dan snap je misschien (nog) niet wat hier precies mee bedoeld wordt maar die termen worden regelmatig gebruikt in lessen en coaching.

EVT is een verrijking voor jou als zanger

De methode is een concrete en interessante basis voor zangers die bewust en zelfstandig bezig willen zijn met hun ontwikkeling.

Je kunt als zanger je bereik verbreden, gezond en krachtig leren belten of je ademsteun verbeteren.

Doordat je weet wat er van binnen gebeurt tijdens het spreken of zingen, kun je ook jezelf corrigeren of wisselen van klank.

De communicatie tussen docent/coach en student wordt zo helderder omdat beiden weten waarover ze praten.

Je kunt zelf bewuste keuzes maken in de nummers die je zingt.

Bovendien kun je je vertrouwen in je eigen mogelijkheden vergroten.

Of je nu een beginnende of gevorderde zanger bent: EVT laat je eindeloos leren en ontdekken. Graag sluit ik deze blog af met een mooie uitspraak van Jo Estill:

“Iedereen heeft een prachtige stem. Je moet alleen weten hoe je die kunt gebruiken”.

Jo Estill

Over de schrijfster

Roosmarijn van Lint

Roosmarijn van Lint
Zangeres & zangdocente

Hi, ik ben Roosmarijn, zangeres en zangdocente, wonende in Leiden. Op deze website vind je praktische tips om je zangtalent stap-voor-stap verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over mij of mijn zanglessen?