Vind je eigen geluid bij het zingen

Hou je van zingen maar vraag je je weleens af hoe je je eigen unieke geluid kunt vinden?

Betrap je jezelf erop dat je probeert te klinken zoals de artiest waarvan je een nummer zingt?

Misschien gebeurt dit wel geheel onbewust..

Hoe vind je nu je authentieke, natuurlijke geluid; je eigen ‘sound’?

In deze blog geef ik je tips die je hiermee helpen.

Zo sta je binnen de kortste keren in je eigen spotlight in plaats van in die van een ander!

Iedereen heeft een uniek, eigen geluid

Jouw pure, rauwe geluid is persoonlijk en kwetsbaar. Maar deze klank is ook uniek! Niemand anders heeft jouw stem! Daarom is het juist zo interessant om dit talent ook te voeden en te ontplooien.

In principe hoef je niet ver te zoeken om dit te vinden. Je zingt namelijk al met je eigen geluid!

Iedereen heeft zijn of haar eigen karakteristieke stem. Jouw stem kan op een andere stem lijken maar blijft altijd een vingerafdruk van jouw persoonlijkheid.

Imiteren is goed om te leren en vooral om inspiratie op te doen. Maar met alleen imiteren doe je jezelf te kort. Je favoriete artiest is ook niet groot geworden door anderen te imiteren.

Niet teveel trucjes en maniertjes

Misschien denk je dat als je niet zo geweldig zingt als Ariana Grande of Beyoncé dat je dan geen goede zanger(es) bent of kunt worden.

Dat je net zoveel ad libs acrobatiek of hoge uithalen moet toevoegen aan je zang als deze pop-iconen.

Natuurlijk is het bewonderenswaardig wat zij kunnen met hun stem en is dit iets wat je kunt ambiëren.

Maar er zijn ook genoeg zangers die heel succesvol zijn geworden met een minder verbluffende techniek. Zij blinken bijvoorbeeld meer uit in songwriting, hun bijzondere performance of hun aparte stem.

Van spreken en neuriën naar zingen

Probeer eerst eens een melodie te neuriën voordat je naar de tekst gaat. Dit is je basale geluid.

Probeer vervolgens de melodie op een “Oeh” te zingen. Houd je klank eerst heel neutraal, heel clean en gelijkmatig.

Zonder teveel druk, kraak, adem, vibrato of gekreun dat de klank gelijk (ver)vormt.

Misschien klinkt dat nog saai voor jou maar je kunt het beter vanuit die neutraliteit, die puurheid opbouwen.

Blijf daarnaast dicht bij je spreekstem. Je kunt de tekst van het nummer bijvoorbeeld ook eerst alleen spreken.

Spreek de tekst hardop uit, alsof je het verhaal vertelt aan een goede vriend(in). Ga vervolgens over tot zingen zonder dat er gelijk heel veel verandert.

Zo blijf je natuurlijk en geloofwaardig klinken wanneer je gaat zingen, en niet ineens heel gekunsteld.

Roosmarijn geeft zangles in Leiden

Wil je het beste uit je stem halen? Zangcoach Roosmarijn helpt je een betere zanger(es) te worden.

Probeer divers te worden als zanger(es)

Hoe meer je met je stem kunt hoe meer je zelf keuzes kunt maken in hoe je een nummer technisch wilt zingen.

De ene keer wil je misschien warm en gevoelig klinken en dan weer scherp en pittig. Net zoals jouw persoonlijkheid kun je in je stemgeluid ook veel kleuren opzoeken.

Het verschil in dynamiek binnen een liedje maakt ook dat je er je karakter in legt.

De ene keer zing je zacht, dan weer hard. Je wisselt puntig en kort (staccato) af met vloeiend en uitgestrekt (legato). Je wisselt eveneens kopstem en borststem met elkaar af.

Ook door te leren improviseren zorg je voor variatie in je zang en daarmee zet je letterlijk en figuurlijk de toon van het lied.

Vertel je eigen verhaal

Niet alleen je techniek bepaalt je eigen geluid maar ook je performance. Zoals je tekstbeleving.

Zing vanuit JOUW belevingswereld. Put uit je eigen ervaringen om de woorden betekenis te geven. Maak beelden in je hoofd alsof je een film afspeelt.

Zing liedjes waar je iets mee hebt. Die je ontroeren of je blij maken.

Keuzes die je maakt bepalen hoe het liedje uiteindelijk klinkt en hoe je het brengt.

Je hoeft dus ook niet de gebaren of gezichtsuitdrukkingen na te doen van andere artiesten. Probeer vanuit de rust je performance op te bouwen zodat je gebaren en gezichtsuitdrukkingen ook echt van jou zijn.

De keuze in je nummers

Wanneer je als vrouw een nummer zingt dat oorspronkelijk door een man is gezongen, klinkt het sowieso al heel anders. Dit is een goede manier om je eigen stemgeluid te ontwikkelen.

Ook kun je bijvoorbeeld een nummer zingen wat oorspronkelijk binnen een heel ander genre ligt dan het genre wat jij normaliter zingt. Een metal- of rocknummer of bijvoorbeeld country & western liedje klinkt al anders als jij het ‘gewoon’ in je eigen stijl zingt.

Probeer dus eens liedjes te zingen waar je niet echt mee bekend bent maar die je wel aanspreken. Hierdoor ben je geneigd om meer op zoek te gaan naar je eigen geluid in plaats van dat je beïnvloed wordt door de stijl en kleur van de artiest(en) die je heel goed kent.

Nederlandstalige muziek ligt dichter bij je eigen emoties omdat het je eigen taal is. En nee…met Nederlandstalig bedoel ik niet alleen Tino Martin of Frans Bauer. Waar overigens niks mis mee is.

Luister kritisch naar jezelf zonder hard te oordelen

Ga zo gauw je een nummer kent af van het meezingen met de artiest. Zing vanaf dat moment met een karaoke band of laat je begeleiden op piano of gitaar. Je stapt dan af van het meezeilen op andermans geluid en bent aangewezen op je eigen unieke geluid!

Neem jezelf vervolgens regelmatig op! Wanneer je jezelf terug hoort op een opname kan dat soms best confronterend zijn. Misschien heb je van alles aan te merken op je eigen stem.

Luister naar jezelf en leer van je eigen geluid te houden! Probeer vanuit daar te herkennen of je dicht bij je eigen geluid zit of meer zingt met trucjes en maniertjes. 

En onthoud: schoonheidsfoutjes horen ook bij jouw eigen natuurlijke sound. Die maken je zangstem spannend en interessant! Een professionele zangdocent kan je helpen om jouw unieke geluid (terug) te vinden.

Over de schrijfster

Roosmarijn van Lint

Roosmarijn van Lint
Zangeres & zangdocente

Hi, ik ben Roosmarijn, zangeres en zangdocente, wonende in Leiden. Op deze website vind je praktische tips om je zangtalent stap-voor-stap verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over mij of mijn zanglessen?