Zanghouding: goede houding tijdens het zingen

Waarom een goede zanghouding?

Zingen doe je niet alleen met je stem, maar met je hele lichaam.

Een goede basishouding is dus erg belangrijk.

Niet alleen ziet het er prettiger uit om naar iemand te kijken die mooi rechtop staat; zelfverzekerd en open.

Ook doet het veel goeds voor je ademhaling, je uithoudingsvermogen en de vrijheid in het bewegen.

Als je genoeg ruimte wilt vrijmaken voor je longen, buik en middenrif, zal je een paar zaken goed in de gaten moeten houden.

Misschien weet je van jezelf al dat je zo af en toe wat ingezakt staat of zit (op het schoolplein, in de pauze op je werk, ’s avonds op de bank). Probeer hier eens een week lang op te letten.

Een goede houding zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van pijn, dat je zuurstof beter opneemt en dat je je gewoon lekkerder voelt!

Ik ga je vertellen hoe je van teen naar top (voeten naar hoofd) een goede basishouding kunt aannemen. Doe je mee?

Voeten

Zet  je voeten parallel neer (dus niet met je tenen naar binnen of naar buiten gedraaid). Zet ze naast elkaar neer op heupbreedte. Dat betekent dat ze even ver naast elkaar staan als dat je heupen breed zijn. Je lichaam vormt dan een rechte lijn en je schouders, heupen en voeten zijn even breed.

Probeer je gewicht een beetje op je voorvoet te brengen, dus een klein beetje naar voren te leunen. Zo houd je een actieve houding; klaar om te knallen!

Onderlijf

Je knieen hou je losjes. Duw ze niet naar achteren, zet ze niet ‘op slot’. Zeker als je een swingend nummer gaat zingen is het fijn om goed ‘geaard’ te staan; dat betekent dat je goed de grond onder je voeten mag voelen.

Maar ook met een mooi gevoelig lied is het belangrijk dat je onderlijf ook mee mag doen. Je buik bijvoorbeeld, daar zitten al je gevoelens opgeslagen. Die mag ook meedoen.

Je bekken kun je kantelen naar voren en naar achteren. Als je naar voren kantelt krijg je een bolle rug. Kantel je naar achteren dan krijg je een holle rug. Probeer je bekken ergens in het midden te houden.

Buik, borstkas en rug

Je buik en borst mogen de ruimte krijgen. Laat je buik en borst helemaal uitzetten bij het ademhalen.  Strek je onderrug een beetje op, maar trek je buik niet in en houd je ribben zacht (laat ze niet teveel uitsteken). Maak jezelf breed, neem ruimte in.

Roosmarijn geeft zangles in Leiden

Wil je het beste uit je stem halen? Zangcoach Roosmarijn helpt je een betere zanger(es) te worden.

Schouders, armen en handen

Houd je schouders laag. Laat je armen en handen ontspannen hangen. Stel je voor dat er lucht tussen je oksels zit waardoor je armen een klein beetje los staan van je bovenlijf. Ontspan je armen nu weer.

Hoofd

Maak de achterkant van je nek lang. Hierdoor steekt je kin niet te ver uit naar boven. Ontspan je kaken en je lippen. Kijk of je kunt denken dat  het best weleens leuk zou kunnen worden. Zo voorkom je dat je te streng of te geconcentreerd gaat kijken.

Je blik mag je richten op de horizon, dus iets boven het midden. Houd je blik rustig en helder. Je hoeft niet te gaan staren, je mag best om je heen kijken. Hou je blik wel rustig en laat je ogen niet alle kanten op schieten.

Touwtje

Denk alsof er een touwtje aan je hoofd zit die je naar boven trekt. Zo maak je jezelf heel mooi lang! Maar…vergeet niet dat je voeten nog steeds stevig op de grond staan. Het is zoals bij een boom: je takken in de lucht en je wortels in de grond. Je waait dus niet weg…

Adem in…adem uit…

Sta je helemaal mooi recht? Wat goed! Complimenten! Vergeet je niet door te blijven ademen?

Probeer nu op je basishouding te letten als je op het schoolplein staat. Of bij de koffieautomaat op je werk. Of bij de bushalte.

Het zal steeds normaler voelen, totdat het helemaal onbewust gaat. Je hoeft er dan niet steeds zo meer bij na te denken en het wordt op een gegeven moment een automatisme en ook minder vermoeiend.

Bekijk ook mijn filmpje over een goede basishouding. Ik geef je daarin nog wat leuke extra tips die je gelijk kan toepassen. Veel plezier bij het kijken!

Over de schrijfster

Roosmarijn van Lint

Roosmarijn van Lint
Zangeres & zangdocente

Hi, ik ben Roosmarijn, zangeres en zangdocente, wonende in Leiden. Op deze website vind je praktische tips om je zangtalent stap-voor-stap verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over mij of mijn zanglessen?