Belten: Hard en hoog zingen (zangtechniek)

Had jij al weleens gehoord van deze term in zangtechniek: “Belten”?

Ik ga je er alles over vertellen in deze blog.

Wat het betekent en hoe je het kunt leren en er beter in kunt worden.

Niet onbelangrijk is hierbij dat je het op een gezonde manier doet zodat je niet je stem verpest.

Lees snel verder!

Wat is belten?

Belten is simpel gezegd: hard en hoog zingen. Het is een soort roepen of uithalen.

Dit gebeurt altijd binnen het register van je borststem, ook wel je ‘dikke stembanden’ genoemd.

Het leuke van belten is dat iedereen het kan maar dat het vooral een kwestie van durven is. Als baby zetten we ook altijd een keel op zonder dat daar schaamte bij komt kijken.

Als we ouder worden vinden we het lastiger om krachtig en luid te zingen. Ergens in onze cultuur zit het gevoel dat dit misschien sociaal ongewenst is.

Belten is echter ontzettend lekker en bevrijdend om te doen en geeft een bepaalde oerkracht mee aan het zingen. Je kunt er rauwe emoties mee overbrengen als wanhoop, woede maar ook uitbundige blijdschap.

Belten doe je niet een heel nummer lang, maar meestal maar een stukje van een liedje, bijvoorbeeld de bridge en de laatste refreinen.

Je kunt er ook goed je skills als zanger in kwijt en tijdens zanglessen in bijvoorbeeld pop en musical is het een techniek die zeker voorbij zal komen.

Roosmarijn geeft zangles in Leiden

Wil je het beste uit je stem halen? Zangcoach Roosmarijn helpt je een betere zanger(es) te worden.

Voorbereidende belt-oefeningen

Ten eerste: zoek een ruimte en tijdstip waar je je comfortabel genoeg voelt om te oefenen met belten. Misschien als je weet dat je huisgenoten en buren niet thuis zijn. Niet te vroeg op de dag maar ook niet te laat op de avond.

Ga stevig staan en een beetje op je voorvoeten. Denk vanuit de grond en dan naar vooruit. Het helpt vaak als je een arm erin gooit of met een voet stampt. Je ziet dit artiesten ook vaak doen.

Je schouders ondersteunen je hoge uithalen doordat je ze een beetje naar beneden trekt. Alsof je iets zwaars gaat optillen. Dit allemaal vanuit een doorgaande beweging, dus niet statisch en verkrampt!

Goed je stem opwarmen is heel belangrijk om gezond te belten.

Oefen eerst steeds op een open klinker zoals een è of a, liever niet oe of ò. Belten doe je namelijk makkelijker met een omhoog gekanteld strottenhoofd; vandaar de voorkeur voor de è-klank. Zet deze klinker in met een harde abrupte inzet in plaats van met een ‘H’ voor de klinker.

Je mag je kin optillen naar boven tijdens het belten. Denk alsof je naar iemand roept aan de andere kant van de straat.

Je tong mag je naar voren uitsteken. Blijf lachen ook al kost het moeite; houd een open gezicht om van binnen ook de boel open te houden en niet te forceren.

Denk eraan dat je wat lager begint en een aanloopje neemt. Je kunt ook niet gelijk over een bok springen zonder aanloopje.

Blijf vanaf de lagere noten al hard en scherp zingen, ook al kosten die noten je nog geen moeite. Het is belangrijk dat je steeds in hetzelfde stemgebruik blijft zingen en dat niet ineens die hoge noot er keihard uitknalt.

Kijk hoe ver je komt in dit stemgebruik. Je kunt steeds een noot hoger gaan en soms weer even lager gaan als je de noot niet haalt. Op een gegeven moment kun je niet meer verder en zul je vanzelf in je kopstem gaan zingen of overslaan naar je kopstem.

Wanneer je stem breekt is dat helemaal niet erg. Het is simpelweg je hoogste noot in het belten op dat moment.

De hoogste noot die je zingt moet altijd harder zijn dan de onderste. Zo weet je dat je niet terugfloept naar kopstem. Je kunt belten dus niet zacht doen.

Let op: belten klinkt niet per se gelijk mooi. Het is een soort blèren als een viswijf op de markt. Het mag scherp en schel zijn. Dit geluid noemen we twang (spreek uit als ‘tweng’).

Belten toepassen in een lied

Wanneer je goed ingezongen bent kun je het stuk in het liedje gaan oefenen dat je wilt belten.

Zing eerst de melodie op 1 klinker, liefst de è. Dus eerst nog geen tekst zingen!

Daarna zing je de tekst. Bij alle hoge noten zing je dan eerst op de klinker è in plaats van de originele klinker. Is het woord bijvoorbeeld ‘Love’ dan maak je er even ‘Lève’ van om het makkelijker te maken om de noot te halen.

Focus op de hoge noot/uithaal. Zet eventueel deze noot even los van de rest van de zin in het liedje.

Haal je de noot? Probeer dan vervolgens de klinker langzaam te veranderen in de originele klinker.

Als je denkt aan de emotie die je in het lied wilt overbrengen gaat het belten vaak nog makkelijker.

Als een bepaalde noot in een nummer te hoog is voor je om te belten maar je wil het wel erg graag op die manier zingen, dan kun je kijken of je het gehele nummer omlaag kunt zetten (transponeren).

Karaokes op YouTube of Spotify zijn er vaak in meerdere toonsoorten. Zoek bijvoorbeeld op ‘lower key’. Of, als het nummer door een man gezongen wordt, kun je zoeken op ‘female version’.

Als je het nummer niet kunt vinden kun je ook op websites als ‘karaoke-versie.nl’ zoeken naar het nummer en dan kun je het voor een paar euro kopen in de gewenste toonsoort (meestal maximaal 4 tonen hoger of lager dan het origineel).

Later als je het belten goed onder de knie hebt kun je het proberen iets warmer te maken maar dat is echt pas in een later stadium. Je kunt dan ook een soort mix ontwikkelen tussen borststem en kopstem.

Tot slot over belten

Je mag het (naderhand) best voelen in je keel wanneer je hebt staan belten. De spieren zijn het misschien niet gewend en zullen vermoeid zijn net zoals bij een workout in de sportschool als je nog geen conditie hebt opgebouwd.

Belten is intensief. Doe het dus niet te lang achter elkaar, anders put je jezelf ook onnodig uit.

Vermoeidheid voelen door inspanning is wel wat anders dan echt pijn hebben en hees worden. Als dat gebeurt is het beter om te stoppen en het misschien later of onder begeleiding op te pakken.

Niet iedereen vindt belten mooi. Als het te lang en te vaak gedaan wordt kan het ook te hysterisch worden. Niet elk lied heeft het nodig; vaak genoeg kun je prima uit de weg met het zingen van hogere noten in je kopstem. Onder leiding van een zangdocent kun je veel leren over jouw bereik en mogelijkheden. Over hoe je belten op een juiste en gezonde manier kunt inzetten en zo je zang kunt perfectioneren.

Over de schrijfster

Roosmarijn van Lint

Roosmarijn van Lint
Zangeres & zangdocente

Hi, ik ben Roosmarijn, zangeres en zangdocente, wonende in Leiden. Op deze website vind je praktische tips om je zangtalent stap-voor-stap verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over mij of mijn zanglessen?