Kan iedereen leren zingen?
Het antwoord luidt volmondig: Ja! En ik leg je graag uit waarom.
Zingen komt voort uit een instinctief oergevoel; de behoefte om je te uiten in klank en taal.
Het is dus een natuurlijke bezigheid. Zingen verbindt en verbroedert.
In mijn ogen kun je emotioneel gezien al zingen op het moment dat je geboren wordt.
Je hoeft het niet te leren; het is er al! Ik noem het dan ook liever ‘beter leren zingen’.
Kan iedereen zuiver leren zingen?
Dat is een logische tweede vraag.
Om zuiver te kunnen zingen zullen je hersenen het verschil moeten kunnen herkennen tussen twee noten. Je moet kunnen horen of de ene toon hoger of lager is dan de andere.
Volgens verschillende onderzoeken is zo’n 1,5 tot 3% van de bevolking ‘toondoof’. De wetenschappelijke term hiervoor is ‘amusia’.
Dat betekent dat een klein groepje mensen niet het vermogen heeft om muzikale tonen te onderscheiden (en soms ook moeite heeft met ritmes). Dit kan aangeboren zijn of bijvoorbeeld ontstaan na een hersenbeschadiging.
Als je toondoof bent kun je dus nog steeds genieten van zingen maar is het wel een stuk lastiger om zuiver te zingen.
Bedenk je dat er maar heel weinig mensen toondoof zijn. Dus het goede nieuws is dat 97 tot 98,5% van de bevolking zuiver kan leren zingen!
Een zangdocent kan heel snel oppikken wat jouw mogelijkheden zijn.
Jouw stemgeluid is uniek!
Zingen ligt dichterbij spreken dan je misschien denkt.
Hoe dichter je bij je eigen stemgeluid blijft, hoe makkelijker en authentieker het klinkt.
Het klinkt dan misschien niet altijd zo gelikt als een zangstem die in een studio is bewerkt. Maar dat is vaak ook niet hoe een stem in al z’n puurheid klinkt. Probeer je daar dus niet aan te meten!
Je hoeft niet gelijk te klinken als Beyoncé of Freddie Mercury. Sterker nog; je zult nooit zo klinken omdat iedere stem uniek is. Je hoeft je zangstem niet te vergelijken met anderen.
Er zijn veel professionele zangers die niet om hun zangtechniek uitblinken maar wel om hun unieke stemgeluid. Breekbaar, rauw, krachtig of juist ingetogen. Zingen is meer dan techniek; het overbrengen van je verhaal en het geven van een show is net zo belangrijk.
Roosmarijn geeft zangles in Leiden
Wil je het beste uit je stem halen? Zangcoach Roosmarijn helpt je een betere zanger(es) te worden.
Plezier en leergierigheid staan voorop!
Heel realistisch bekeken; er zijn nu eenmaal topartiesten die moeilijk te evenaren zijn. Moet je daarom maar ophouden met (leren) zingen? Integendeel! Omarm je eigen geluid en focus je op je eigen vooruitgang.
Je hoeft niet ‘de beste’ te zijn om het beste in jezelf naar boven te halen.
Zo zijn deze artiesten ook begonnen; ondanks hun aangeboren talent hebben zij ook heel veel tijd en moeite gestoken om dit talent te voeden. Met alleen talent kom je er niet!
Jouw ambitie is wellicht ook niet om van je hobby je beroep te maken. Jouw ambitie is misschien gewoon beter te worden en te genieten van het plezier dat zingen je kan brengen.
Veel topartiesten zijn ook zo begonnen; gewoon zingen om het plezier. En de meesten doen dat in de kern ook nog steeds, ondanks dat er meer belangen bij komen kijken, namelijk het verdienen van je geld en van je collega’s.
Het is dus eigenlijk ook wel fijn als je helemaal niets te verliezen hebt als je zingt!
Beter leren zingen door training
Als je (beter) wilt leren zingen heb je geduld nodig. Geduld om te luisteren en te visualiseren wat je zingt. Dat betekent dat je de noten van toonladders waarmee je oefent ook voor je kan zien. Gaat een noot omhoog of omlaag?
Met veel herhaling zul je zien dat je echt stappen vooruit kunt maken.
Met oefenen train je ook je stembanden en de spieren eromheen voor de juiste inspanning en flexibiliteit.
Ga bijvoorbeeld elke dag met een sirene geluid door je hele bereik heen, van je onderste noot naar je bovenste en andersom.
Net zoals bij sporten kun je ook je schuine buikspieren en middenrif trainen om je stem te ondersteunen.
Zangles helpt je om beter te leren zingen
Je kunt uiteraard veel informatie en oefeningen halen van internet.
Toch raad ik je aan om je te laten begeleiden door een professionele zangcoach. Deze geeft je oefeningen op maat; oefeningen die voor jouw stem en niveau aangeboden worden.
Zo zing je altijd binnen jouw bereik en krijg je constant feedback. Een zangdocent leert jou ook om jezelf te kunnen corrigeren als je ernaast zit.
Dit is één van de belangrijkste voorwaarden om vooruitgang te boeken. Zo kun je ook zelfstandig oefenen met het vertrouwen dat je jezelf kunt sturen.
Heb jij inmiddels het vertrouwen en de bevestiging dat iedereen kan leren zingen?
Zing dan je longen uit je lijf en zing het hoogste lied!
Over de schrijfster
Roosmarijn van Lint
Zangeres & zangdocente
Hi, ik ben Roosmarijn, zangeres en zangdocente, wonende in Leiden. Op deze website vind je praktische tips om je zangtalent stap-voor-stap verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over mij of mijn zanglessen?