Wat is een stembreuk en hoe voorkom je het?
Het is de ergste nachtmerrie van elke zanger.
Stel je voor dat je voor een menigte optreedt en precies op het hoogtepunt van het nummer, bij die gouden noot in het refrein…breekt je stem!
Dit is een veel voorkomende bron van frustratie voor zangers. De gevreesde stembreuk. Dat het deel van je stem dat kraakt / omdraait / van versnelling verandert in een vreselijk zwak en dun geluid.
Het deel van de stem waar je de verbinding verliest.
Wat veel zangers niet beseffen, is dat er veel technische fouten zijn die bijna elke zanger maakt die deze plotselinge breuk / omslag in de stem veroorzaakt.
Wanneer deze fouten worden begrepen, is dit de eerste zeer belangrijke stap om het probleem op te lossen.
Wil je het vertrouwen hebben om te weten dat elke keer dat je opstaat om op te treden, je die gouden noten gaat pakken en je publiek zult verbazen?
Dit vertrouwen win je door te weten welke fouten je maakt en vervolgens de juiste tactieken gebruikt om ze te herstellen.
Hieronder lees je over de top 4-‘fouten’ waardoor een spontane, plotselinge stembreuk kan ontstaan en enkele eenvoudige tactieken om ze te overwinnen.
Foutje # 1: borststem omhoog trekken
De meeste zangers, vooral degenen zonder formele zangopleiding, naderen hoge tonen en proberen hun borststem verder en verder in hun bereik te duwen. Dit veroorzaakt alleen een verdikking van de stembanden die continu druk toevoegt.
Zodra de druk te hoog is, ‘explodeert’ of breekt de stem waardoor de stembanden uitdunnen en daardoor het zwakkere geluid veroorzaken.
Tip: STOP wanneer je begint te voelen dat je je inspant voor hogere tonen. Laat in plaats daarvan je stem gaan waar hij van nature wil gaan, ook al klinkt deze in eerste instantie een beetje zwak in je oren. Door dit te doen, zal wat je waarneemt als het zwakkere deel van de stem sterker worden zonder vernauwing en sluiting aan je keel toe te voegen. Onthoud dat inspanning en spanning je nooit zullen helpen zingen.
Foutje # 2: zingen op je keel
De tweede fout heeft betrekking op resonantie. De meeste zangers breken dramatisch omdat ze hun stem niet hoger (achter de neus) plaatsen.
Het resultaat is dat hun geluid niet naar voren beweegt zoals het hoort, maar vast blijft zitten in de keel. Dit veroorzaakt een dramatische barst in de stem, omdat er opnieuw spanning ontstaat, waardoor vernauwing en beperking van de stem vrij door de stem bewegen.
Tip: in plaats van te vertrouwen op de kleine spieren in je keel en er druk op uitoefenen – train je grotere buik- en middenrifspieren en zing met ondersteuning.
Oefen een lage ademhaling waarbij de buik zich vult als een ballon en de de ribben zich bij het inademen uitzetten. Dit geeft voldoende ademondersteuning waardoor je keel vrij komt en je stem vrij kan bewegen tussen registers.
Roosmarijn geeft zangles in Leiden
Wil je het beste uit je stem halen? Zangcoach Roosmarijn helpt je een betere zanger(es) te worden.
Foutje # 3: Te zwaar zingen in het lage middenbereik
Een veel voorkomende gewoonte van zangers is dat ze, om te compenseren voor wat ze als een zwakke hoge stem ervaren, de neiging hebben om hun lage tonen met teveel enthousiasme uit te voeren.
Dit betekent dat ze onbewust een grotere kloof creëren tussen hun lage stemgeluiden op de borst en hun hoge stemgeluiden, waardoor de stembreuk wordt geaccentueerd en versterkt.
Tip: lichter zingen in het borstbereik zodat je het geluid tussen de twee stemregisters gelijkmatig kunt maken.
Oefen aflopende toonladders die beginnen bij je hoofdstembereik en tot in je borstbereik komen. Probeer bij het naar beneden komen het geluid zo gelijkmatig mogelijk te houden.
Foutje # 4: Te licht en ademend zingen in het hoge bereik
Het tegenovergestelde probleem van de bovenstaande fout is dat zangers veel te licht en met veel adem zingen in hun hogere bereik.
In plaats van te zingen met een naar voren klinkende toon, wordt het een niet-ondersteunde en ietwat zwakke kopstem.
Dit accentueert natuurlijk de stembreuk meer omdat er te veel verschil in geluid is in vergelijking met je stevige borststem.
Tip: versterk je kopstem en probeer een volledig resonerend geluid te ontwikkelen in je hogere bereik.
Tot slot over de stembreuk
Het begrijpen van de ‘fouten’ die we maken is de eerste stap naar verbetering en vooruitgang.
De volgende keer dat je zingt en je merkt dat je stem drastisch breekt, vraag jezelf dan af: ‘Welke van deze 4 fouten maak ik?’ en pas dan de tips toe.
De sleutel is om je probleem te diagnosticeren (dwz de fout die je maakt te begrijpen) en het vervolgens te verhelpen door de juiste tactiek te gebruiken om het te overwinnen.
Veel plezier bij dit onderzoek!
Over de schrijfster
Roosmarijn van Lint
Zangeres & zangdocente
Hi, ik ben Roosmarijn, zangeres en zangdocente, wonende in Leiden. Op deze website vind je praktische tips om je zangtalent stap-voor-stap verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over mij of mijn zanglessen?