Makkelijke liedjes om te zingen voor beginnende zangers

Ben je een beginnende zanger en zoek je leuke liedjes om te zingen?

Liedjes die makkelijk in je hoofd blijven zitten, een redelijk voorspelbare melodie hebben en die niet te hoog of te laag zijn.

Liedjes die zowel voor mannen als vrouwen mee te zingen zijn en ook bij de meeste mensen bekend zijn.

Ik heb uit de oneindige mogelijkheden een lijstje samengesteld van liedjes die ik vaak aan mijn beginnende leerlingen voorstel. Liedjes die eenvoudig zijn maar toch een mooie melodie hebben, swingend zijn en/of een mooie tekst hebben.

Een goed nummer hoeft zeker niet altijd moeilijk te zijn om te zingen. Sterker nog, de uitdrukking luidt niet voor niets: “de kracht van eenvoud”.

Wat maakt een liedje makkelijk om te zingen?

1. Een eenvoudige en duidelijke melodie.

Ten eerste is het belangrijk dat een liedje qua melodie niet alle kanten opgaat. Veel kampvuurliedjes zijn goeie voorbeelden van ‘meezingers’. Het zijn liedjes die je niet al te vaak hoeft te horen om ze (mee) te kunnen zingen. Hierdoor heb je als zanger meer houvast tijdens het zingen.

Hoe duidelijker de zanger de melodie zingt, hoe makkelijker het als beginnende zanger te volgen is. Een liedje dat half gesproken is of waarbij het onduidelijk is wanneer je precies in moet vallen, valt dus af.

2. Niet te hoog of te laag.

Ook is het belangrijk dat het nummer niet te hoog of te laag gaat, met name in plotselinge grote sprongen naar de hoogte of laagte.

Zangers en zangeressen met een groot bereik willen dat graag ook laten horen in hun nummers. Denk aan vrouwelijke vocalisten als Beyoncé, Ariana Grande en Whitney Houston. Bij de mannelijke vocalisten kun je denken aan Bruno Mars, Freddie Mercury  van Queen en Stevie Wonder.

Je kunt die liedjes wel zingen maar zonder aanpassingen zijn ze voor beginners soms wat te uitdagend. Het is belangrijk voor jou als beginner om je comfortabel te voelen bij het repertoire dat je kiest.

3. Snelheid en adem-momenten.

Wanneer je in een liedje enorm veel woorden in korte tijd moet zingen vraagt dat zoveel van je concentratie dat dat ten koste kan gaan van het maken van een stabiele klank. Liedjes die zowat een rap zijn liggen dus niet voor de hand voor een beginnende zanger.

Verder moeten er ook voldoende ademhalingsmomenten zijn. Zo kun je rustig inzetten en dat is nu eenmaal makkelijker.

4. Niet teveel ad libs.

Ad libs zijn de versieringen (al dan niet geïmproviseerd) die zangers tijdens een lied toevoegen. Het is een soort acrobatiek met je stem. Je hoeft die natuurlijk niet allemaal mee te zingen maar het is voor veel beginnende zangers best lastig om er dan iets simpelers van te maken.

Ad libs zijn best moeilijk en niet altijd nodig, zeker niet als je pas net bezig bent met zingen. Dus kies liever nummers waarin dit niet of nauwelijks wordt gedaan.

Roosmarijn geeft zangles in Leiden

Wil je het beste uit je stem halen? Zangcoach Roosmarijn helpt je een betere zanger(es) te worden.

Inspiratie voor makkelijk te zingen liedjes

Ik heb naast recente liedjes ook gekozen voor liedjes uit andere decennia. Ook heb ik een paar liedjes toegevoegd van verschillende muziekgenres als jazz, rock en roll, punk en Nederlandstalig.

Stay van Rihanna

To be with you van Mr. Big

You’re beautiful van James Blunt

Havana van Camila Cabello

Ze huilt maar ze lacht van Maan

I would stay van Krezip

Love you more van Racoon

Onderweg van Abel

Let it be van The Beatles

Losing my religion van R.E.M.

Love me tender van Elvis Presley

Use Somebody van Kings of Leon (ook bekend door Laura Jansen)

Summertime van George Gershwin (jazz standard)

Fly me to the moon van Bart Howard (jazz standard)

Blinding lights van The weekend

Shotgun van George Ezra

Broken dreams van Greenday

Let it go van Passenger

Chasing cars van Snow Patrol

Señorita van Camila Cabello en Shawn Mendes

I see fire van Ed Sheeran

Niet of nooit geweest van Acda en de Munnik

To make you feel my love van Bob Dylan (ook bekend van Adèle)

Hallelujah van Leonard Cohen (en vele anderen)

The devil you know van Kovacs

Lemon tree van Fools Garden

Wonderwall van Oasis

Party Favor van Billie Eilish

Dance Monkey van Tones and I

Tot slot

Eigenlijk is er keuze te over om prachtige en coole nummers te zingen die niet heel moeilijk zijn. Ik ben er vast enorm veel vergeten!

Veel artiesten hebben overigens zowel heel moeilijke nummers in hun repertoire als kleine, simpele liedjes.

Wie weet houd jij bijvoorbeeld van metal, kleinkunst, musical, country en western of klassieke muziek. Dan kun je deze lijst nog eindeloos uitbreiden.

Simpele liedjes daar wordt dus de voorkeur aan gegeven. Maar…

Mijn mening is dat je ELK LIEDJE kunt zingen wat je wilt! Zolang je het maar aanpast aan jouw bereik en mogelijkheden. Dat betekent dus dat je het nummer zal moeten transponeren; je zet het dan in een toonsoort die bij jouw bereik past.

Ook kan het zijn dat je niet alle noten kunt halen en wat aanpassingen moet doen of simpelweg niet het hele nummer kunt zingen. Maar laat je niet door de hoogte of laagte van een nummer alleen doen afzien om een keuze te maken! Een professionele zangdocent kan je helpen om van elk liedje dat jij gaaf vindt om te zingen iets te maken waardoor het werkt voor jou!

Over de schrijfster

Roosmarijn van Lint

Roosmarijn van Lint
Zangeres & zangdocente

Hi, ik ben Roosmarijn, zangeres en zangdocente, wonende in Leiden. Op deze website vind je praktische tips om je zangtalent stap-voor-stap verder te ontwikkelen. Wil je meer weten over mij of mijn zanglessen?